Monday, July 20, 2009

PESAWAT 180709: SMK SUNGAI PUSU

Reported by: Kak Nina

:: Bismillahirrahmanirraheem ::

Syukur itu kami angkat dan kami tinggikan kepada yang BerHAQ.. Rabbul Jaleel Jalla Jalalah..ALLAH..

Dengan kesekian kali langkah ini diteruskan utk menyantuni adik-adik se'aqeedah kami..jauh masuk ke denai yg tak berapa denai sebab dah berturap..tapi masih nak istilahkan denai sebab jalan berturap itu masih mampu menyebabkan mobil dipandu serendah 30- 40km/jam..faham-faham je la yer.. Manakan tidak, KBM kali ni dilakukan di Kem Belia Bukit Lagong, Gombak.. maka..

The Adventures is Begin..jeng jeng jeng..

Jumaat, 11.00pm - macam biasalah, TOT diadakan bersama barisan fasilitator, sebut betol2..bukan alligator yer.. walaupun lokasi kami kali ni ala-ala Jungle-Belantara sikit.. lebih meng'advanture'kan..pentas dewan yg xberdinding itu menjadi ruang beradu (bg chance la bahasa istana) bagi abang2 fasi, dan kakak pula di surau yg juga xberdinding.. kurang lebih 3a.m, salakan anjing makin bersahut-sahutan dari perlahan tetiber dah sampai tahap macam volume 5 hp nokia .. Auuwwwwww.... (buat macam anjing menyalak ala-ala syahdu gitu..) maka abg yg paling "kecik bersaiz doraemon" terduduk, "wei, bangun wei..bunyi kuat tu maksudnya dah dekat ni.." (dialog xseperti yg asal) maka, xtido la abang kecik tu ditemani abg yg xberapa nak kecik sampai ke dinihari..yg lain layan jer mata dh ngantuk.. kakak? letak je kepala terus layan mimpi..anjing ker, serigala ker, kingkong ker...xde makna nya terjaga..tido setido-tido nya..huhuhu

Sabtu - KBM kali ni menyerlah JAUH dari yang LAIN..sebab susun atur programnya xsama seperti biasa.. kami barisan pengendali meraikan "kawasan Jungle Belantara" ini..Jadi waktu perlu diubah suai sebab adik2 ni nak wat aktiviti ala-ala cicakman, musang beterbangan, walaupun lumpur sanggup ku redah - (sori, ni nama program yg suka suki kNina bubuh sedirik..) jadi KBM nya berlangsunglah sebegini rupa yg handsome dan jelita,,, ngeeee..

Pesawat berdaftar KRJ 180709 memulakan penerbangannya...

8.00 am - KMKY dimulakan..celoteh kNina bergema dalam dewan sebab dia guna microphone, kalau xguna mic pun..sure gema jugak la..kata suara dari perut..hihii alu-aluan kepada 40 adik2 kasih dan 34 adik2 sayang. Sebaik sahaja adik2 berkumpul.. kNina meminta adik2 ni menyanyikan lagu sekolah mereka. Terkejut jugakla adik2 ni tengok kYatt, kMia n kAin boleh nyanyi lagu sekolah mereka.huhu..biarlah rahsia. Berikan tepukan gemuruh kepada orang JAUH... Abang Amin dan Abg Ammar..dari JOHOR..!!! berKMKY la adik2 ini dengan abang A-A yg sengal..hak hak hak (ni Abg BAi bg green light utk guna term sengal) Mana taknya, kesengalan mereka di tahap gaban yang nak jadi transformers..tapi akhirnya jadi Pepaya bergabung dengan Anas Tahir..huhuu (kok..!) Adeh, memang Abg A-A ni sengal..sampai kYatt yg jadi mangsa sengal tu kata "eh Mia, diorang ni manusia ker aper..?" hihihi Pepaya..pepaya...Anas Tahir..Anas Tahir..ish3 itulah yg berlaku apabila frekuensi dah sampai, maka agak riuh jugak la dewan dgn aksi Abg A-A tu..

9.30 am - awal lagi nak bagi rehat, so..kami teruskan dengan pembahagian group dan Army Yell.. gamat dewan dengan persembahan adik2 sayang AIR BATU GORENG, THE TRICKSTER, ZERO-ONE, SIKIT LAGI... juga xkurang hebat adik2 kasih BUNGA-BUNGA CINTA, JULIET, WHITE PEARL, STARLIGHT dengan aksi mereka yang berkonsepkan bangun tak diri, jatuh tak rebah..hak hak hak..aper pown, memang besh la korang!! Luar Biasa!!..org KL pown ader tangan la Abg A-A..hihi

10.45 am - Army Yell fasi..jangan jeles naaa.. kami wat Cleopatra Stratan (sha la la la la..jom nyanyi) dan Happy Chicky..(best3) happy chicky dlm group free-style menutup acara..

1.00 am - rehat jap, tekak dh haus banyak nyanyi..yell lagi..ketiak pun dah basah..(eeee..)

11.30 am- Inteam dan Akrab Persahabatan...kNina plak menyantuni..agak seram suam-suam kuku jugak la pada mulanya..namun demikian dgn barakah kalimah Astaghfirullah Al-'Azim yg di alunkan oleh adik2 kasih dan sayang..mampu menggetarkan hati sanubari minda dan jiwa (pegh..ayat xmahu kalah) airmata mula berjurai dan adakalanya airmata itu sederas sungai di Batang Kali yg mana Abg Bai sedang berada di sana bersama MISG (eh, apa kaitannya ni?) Alhamdulillah.. betapa jelasnya adik2 ini SAYANG dan KASIH kepada sahabat2 mereka..ungkapan Saya Minta Maaf dan Saya Sayang Awak dibisikkan di telinga begitu marabahaya yang mana barangkali getaran yang terhasil itu berskala melebihi 10 rechtre iaitu skala gegaran Tsunami di Acheh suatu ketika dahulu sehinggakan mampu memecahkan ego dalam diri masing2.

1.30pm - penutup sesi Inteam diserikan dengan alunan nasyid menyentuh qolbu.. Teman Sejati dan Gemuruh serta aksi-aksinya..!!! Oh yeah..!! ~ Rehat ~ ~Makan nasi (org Johor lain..diorang makan tengahari..mcmana agaknye ye tu? xpernah lagi org KL jumpa..sedap ke rasa tengahari tu?) ~Solat Zohor 4 rakaat secara...errr....yg ada sorang diri kat depan..pastu ramai2 kat blakang ikut tu..ape dah? haaa.. JAMAAH.. hihi

2.30pm - adik2 kasih dan sayang beraktiviti dgn pihak kem.. tiba2 adik2 kasih sayang ini BERTUKAR..!! bukan bertukar jadi Power Rangers, bukan Gransazers..bukan jugak Action Kame pujaan budak Shin Chan tuh.. tapi adik2 ni telah bertukar jadi Musang Beterbangan (Flying fox) juga berjaya jadi Cicakman (Wall Climbing) jugak ukhuwwah terjalin menyebabkan slogan mereka berbunyi.. "walau lumpur sanggup ku redah dan meniarap" (Obstacle)

9.00pm - dup dap dup dap.. adik2 ni dah penat, habes la MAM..boleh ker ni? tapi memang adik2 ni hebat! Pak Long menyerahkan kuasa microphone sekali lagi kepada kNina utk MAM 1.. Pak Long akan memantau dr luar.. (baca-bacaan puh sini puh sana ..ehem..ingat KBM Tynthon..? HP hilang? hihi) kNina bagi adik2 kasih sayang TIDOR selama 15 minit ditemani alunan lembut Zikir Asmaul Husna versi ESQ..lampu di padamkan.. Abg2 dan kaka2 berjaga..risau jugak kang ader yg ngigau..huhu

bangun..basuh muka..segarkan diri..zikir kembali Astaghfirullah Al-'Azim...

MAM 1 diteruskan..dgn keadaan adik2 yg keletihan..kNina pown rasa macam nak tukar jadi Super Saiya ke-8 dengan power ala-ala kame-kame haaa yg dah simpan setelah berlatih dalam bilik masa (maaf pakcik makcik..saper bacer Dragon Ball jer pahamm) Alhamdulillah wa syukru liLLah.. dengan berpaksikan Iman kepada Allah..pergantungan itu sepenuhnya pada Allah..MAM 1 berjaya disampaikan..kNina membawa adik2 renew Syahadatain.. dan credit to fasi dan Pak Long atas lakonan sebagai Imam yg kata-katanya menusuk hati .. terasa bagaikan benar apa yg berlaku..

Mcmana adik2..boleh teruskan lagi ker? OH YEAH..!! laungan adik2 membakar semangat kami..MAM 2 diteruskan dengan bacaan skrip oleh kYatt dan Abg Arul.. Laungan suara Abg Bob menggetarkan hati dan lutut yg mendengarnya..MAAA RABBUKA !! akhirnya, borang2 muhasabah di isi ...

Ya Allah, jangan Engkau menarik ni'mat hidayahMu ini setelah engkau berikan kepada kami..bantulah kami, jaga lah kami dari sebarang tindakan juga perbuatan yang bersalahan dengan landasanMU..jauhkan lah kami ya Allah dari segala fitnah dunia juga 'azab nerakaMU..

sesi lelapkan mata dalam kemanisan Iman..

9.00am - sedikit riadah ringan oleh Abg fasi yg bagi cabaran kepada peserta sayang buat Formasi Manusia membentuk nama sekolah SMKSP.. (teruja tengok SMKTP buat sebelum ni....credit to Team KBM Johor yg memperkenalkan mende yg bEST ni..! )


HIJRAH bersama kNina sekali lagi dibantu abg2 dan kakak2 fasi yg SAAANGAAAT bekerjasama dan membantu.. Slot bersama parents dikendalikan oleh Pak Long..cabaran KBM di luar kawasan sekolah, agak payah parents utk hadir..tapi berkali2 diingatkan sebagaimana sebelum ni, <> ibu dan ayah tak hadir bukan sebab tak sayang adik2..bukan sebab adik2 tak penting..tapi ada urusan di luar sana yg menghambat masa mereka..







Seramai 4 pasangan parents yg hadir dari jumlah 74 peserta KBM kali ni.. Bayangkanlah! suasana Pertemuan yg dibawa oleh kNina xdapat menahan sebak dan airmata.. sayu menyelubungi melihat adik2 yg berdiri di bahagian hadapan..ditenangkan oleh Abang2 dan kakak2 fasi juga guru2 yg hadir... dalam masa yang sama sempat juga kNina buat 'live call' untuk 2 org adik kasih ni. sedih sgt mereka. sayu betul masa tu.

Ya Allah ya Hannan ya Mannan..Kau limpahkanlah kasih dan sayangMu kepada anak2 kasih dan sayang ini bersama ibu dan ayah mereka.. tautkanlah hati-hati mereka dengan Iman dan Aqeedah yg salim kepada Mu..kurniakanlah merekan dengan kejayaan di dunia dan khirat..Ameen ya Rabbal 'Alameen..

KBM Sek. Men. Keb. Sungai Pusu ini diakhiri dengan ucapan dari Pen. Kanan HEM, Pn. Siti Aida Bt Joned serta perasmian penutup oleh YDP PIBG SMKSP, En. Mohd Asri Bin Md Nasir. Jutaan terima kasih diucapkan buat guru-guru yang sanggup bersama-sama kami sepanjang program terutama buat Pn.Zuraiza yang bertungkus-lumus bagi memastikan kelancaran program, barisan kaunselor, Pn. Syakirah, Pn. Haslinda dan Pn. Faridah, Pn. Raja Norazlina, Ustazah Normah serta guru-guru lain yang terlibat dalam menjayakan KBM SMKSP ini.

Terima kasih juga buat Saudara Mohd Azizat selaku Presiden SPEX (Sungai Pusu Ex-Student) dan Saudari Fatin selaku Setiausaha SPEX atas kesudian untuk turun padang bagi menyokong aktiviti-aktiviti sekolah.

Dan yang pastinya buat ABANG-ABANG dan KAKAK-KAKAK yang sangat luar biasa..!!

{ Abg Arul } { Abg Bob } { Abg Iwan } { Abg Naufal } { Abg Zakir }

{ Kak G-Ha} { Kak Arep } { Kak Wani } {Kak Ain } { Kak Yatt }

pelaptop yang setia { Kak Mia } juga video maker dan pemvideo...

Special thanx to { Abg Amin } { Abg Ammar } {Kak Nina}

Otai { Pak Long }



kMia: Thanks 2 kNina atas report yg sgt menarik dan unik ni..^_^

3 comments:

... said...

KAK Nina tlg tmbh cikit lg gambar
kenangan kitaorg masa kem. thank for report
aizat[''ThE TriCk$TeR C0MmUnitY']

Anonymous said...

afwan...cume rase trpanggil utk mnyatakan ssuatu..
bg ana, utk bdn dakwah, dan utk anda2 yg mlakukan kerja dakwah itu sendiri, tidaklah manis utk bergambar candid begitu..

sebabnya, fikir2lah sdiri...cume pandangan peribadi yg moga2 dtgnya dr pndangan iman dan mata hati..

wslm..majulah dakwah utk negara,

::Damia:: said...

salam'alayk..

jazakallah khairan kpd saudara/ri yg menegur..

InsyaAllah, akn diperbaiki..


majulah dakwah utk Islam..^_^