Tuesday, December 23, 2008

KBM 3 SERANGKAI

Bismillahirrahmanirraheem..

Alhamdulillah, syukur yang tidak terhingga kami panjatkan kepada Allah SWT kerana sekali lagi kami telah diberi kekuatan untuk meneruskan penerbangan bersama adik-adik kasih dan sayang demi berkongsi nikmat Keindahan Bersama Mu yang telah kami rasai. Penerbangan kali ini telah melibatkan tiga lokasi yang berbeza. Berikut disertakan laporan ringkas setiap KBM yang telah berlangsung baru-baru ni.

KBM SSQ + 5R

Tarikh : 17 - 20 Disember 2008
Tempat : Masjid Muadz Bin Jabal, Setiawangsa
Bil. Peserta : 103 orang

Pengendali dan fasilitator yang terlibat : Abg Bai, Kak Nina, Kak Mia, Ummi Ida, Pak Lang, Ammar, Abg Farid, Abg Fahmi, Abg Safwan, Abg Dhany, Abg Iqbal, Abg Yasser, Abg Luqman, Abg Hafiz, Abg Auzan, Kak Izma, Kak Husna, Kak Syikin, Kak Zura dan Kak Ada. Serta dibantu oleh beberapa orang pengendali KBM KL yang lain.

Slot Knowing Me Knowing You, Mission Impossible dan kantong bocor pada hari pertama tersebut telah dikendalikan dengan jayanya oleh Abg Bai. Chit chat remaja pula dijayakan oleh Abg Dhany dan Kak Raudhah selaku panel jemputan dan Abg Bai sebagai moderator.

Adik-adik kasih dalam slot KMKY

3S adik-adik sayang..

Hari kedua dimulakan dengan Explorace@kL.Com.my pula diketuai oleh Abg Auzan. Para peserta kelihatan begitu bersemangat sekali. Kerjasama antara kumpulan jelas terpancar dan ukhuwah antara mereka pun semakin erat.

berjalan ke checkpoint seterusnya

jalan lagi..

bergerak ke planetarium

testing power..


kanak-kanak n fasi riang..


khusyuk dengar kMia membebel..


Dalam syatel di taman tasik perdana

Adik-adik kasih di kompleks dayabumi

Sedang melaksanakan tugasan dari Ummi Ida

Salah satu task di masjid negara

mendengar taklimat dari Abg Bai dan Abg Auzan

task dari kNina di planetarium

Posing jap..

Pada malam harinya, Kak Nina telah mengajak adik-adik untuk sama-sama mencari mutiara-mutiara hikmah didalam Al-Quran melalui slot Explore de Quran. Kemudian diteruskan oleh Abg Bai dengan sesi muhasabah dari Surat Cinta Allah.


ustaz tengah ajar anak murid.. ^_^


Menyelesaikan tugasan "Explore d Quran"

Mereka dan tangan mereka..

Mereka lagi..

Pada pagi jumaat, program dimulakan dengan sesi perkongsian explorace yang mana wakil dari setiap kumpulan telah membentangkan serta menceritakan pengalaman menarik mereka sepanjang explorace berlangsung.

Program diteruskan dengan slot See U Di IPT oleh seorang penceramah jemputan iaitu Saudara Kamal Izham. Para peserta begitu teruja dengan teknik-teknik mengingat yang diajarkan beliau.

Selepas solat jumaat, slot Solat Not So Late pun menyusul. Para peserta telah dibawa melawat ke beberapa tempat menarik disekitar masjid dan telah melalui beberapa simulasi di setiap checkpoint yang mereka lawati. Antaranya Pusat Wudhu', Triple Tower, Phitagoras Corner, Spot 7 dan Rileks n Respect. Kesemua checkpoint ini adalah berkaitan dengan solat.

Pada malamnya, peserta dibawa mengembara untuk bersama-sama menghayati keindahan bersama Allah, Rasulullah, dan ibu ayah melalui slot Meniti Angin Malam yang dikendalikan oleh Pak Lang.

Pada hari terakhir, slot Hijrah dan Rumahku Syurgaku telah berjalan serentak. Diikuti oleh slot terakhir iaitu Menyemai Kasih Menuai Sayang. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar walaupun terdapat pelbagai masalah pada awalnya. Pihak penganjur memohon maaf atas segala kekurangan sepanjang program ini berlangsung. Kenangan indah bersama kalian pasti takkan luput dari ingatan kami..InsyaAllah. Moga ukhuwah yang terbina keranaNya sentiasa mekar selamanya. Teruskan menjadi insan soleh wa musleh dan MENYERLAH JAUH DARI YANG BIASA! ^_^

Mereka-mereka yang pantang nampak kamera..


=================================

KBM ALUMNI SRIPTarikh : 20 - 21 Disember 2008
Tempat : Banyu Manis Eco Resort, Kg. Bukit Kerayong, Kapar, Klang
Bilangan Peserta : 41 orang


Belum pun selesai berkbm di masjid setiawangsa, beberapa crew kbmkl terpaksa berangkat ke Klang dan sebahagian lagi ke Hulu Langat untuk meneruskan penerbangan. Di Klang, peserta yang terlibat adalah Bekas Pelajar (Alumni) Sek. Ren. Islam Pintar (SRIP).

Antara barisan fasilitator dan pengendali pula adalah Pak Kay, Ummi Ida, Kak Mia, Anjang Kila, Abg Nizam, Abg Ubaidah, Abg Mansur, Abg Yusri, Abg Safwan, Abg Ammar, Kak Nur, Kak Tiqa dan Kak Ada.

PENGENDALI SLOT

Knowing Me Knowing You - Anjang Kila
INTEAM - Ummi Ida
MAM 1 - Ummi Ida
MAM 2 - Kak Mia dan Abg Safwan
Hijrah - Anjang kila
Menyemai Kasih Menuai Sayang - Ummi Ida

Pilot - Kak Mia dan Abg Ammar


KBM Badan Kebajikan Islam TM (BAKIT)


Tarikh : 20 - 21 Disember 2008
Tempat : Agrotek Resort, Hulu Langat
Bilangan Peserta : 63 orang

Barisan pengendali dan fasilitator kali ini terdiri dari Pak Long, Pak Ngah, Pak Andak, Pak Am, Akh Wan, Abang Lang, Abg Azmir, Abg Helmi, Abg Ubadah, Abg Anas, Abg Arul, Abg Salam, Kak Yong, Kak Nurull, Kak Sakeena, Kak Fatimah, dan Kak Najihah.

PENGENDALI SLOT

Knowing Me Knowing You - Abg Lang
Explore De Quran - Pak Ngah
MAM 1 - Pak Andak
MAM 2 - Kak Yong dan Pak Ngah
Hijrah - Abg Lang
Menyemai Kasih Menuai Sayang - Pak Andak

Pilot - Kak Yong

--> klik sini utk kisah lanjut pengalaman Kak Yong di KBM BAKIT


Alhamdulillah, pesawat KBM pada minggu tersebut berjaya mendarat dengan selamat. Moga Allah SWT merahmati segala usaha dan pengorbanan yang bukan sedikit yang telah kalian curahkan.. moga dinilai disisiNya.. Ameen..
Jazakumullah khairan kathira..


0 comments: