Monday, January 25, 2010

Keindahan Bersama Mu di MHi

[Seperti yang dikongsikan oleh Ummi Ida]

Alhamdulillah, team KBM KL telah berkesempatan bersama pejuang-pejuang muda peserta MHi di Kem Lembah Genting bermula jam 4 petang 22 Jan sehingga jam 1.00 tengahari 23 Jan 2010. Tatkala bersembang-sembang dengan mereka, rupa-rupanya sebelum itu mereka telah berjaya melalui lebih 50 slot pengisian. Banyak juga tu... Pastinya penuh ilmu di dada dan kayalah pengalaman mereka.

Alhamdullilah, di penghujung MHi para peserta berkesempatan pula untuk mengikuti KBM. Peserta MHi kali ini seramai 57 orang, di mana ikhwah seramai 38 orang, manakala akhawat seramai 19 orang. Turut hadir pada sebelah malam 22 Jan ialah Pakcik Shahruzzaman dari JIM Hulu Selangor bersama anaknya dan kami turut dibantu oleh pasangan pengantin baru Abg Farid 'Chef Wan' dan isterinya, Kak Aisyah.

Keesokan harinya hanya tinggal kami bertiga; Ummi Ida, Pak Kay dan Pak Andak. Alhamdulillah, kami berkesempatan menemui ramai anak-anak aktivis JIM dari seluruh negara, tak tersebut nama-nama mereka...


Peserta akhawat bersedia untuk slot pagi 23 Jan 2010...

Setelah hampir sebulan, kesemua mereka adalah teman-teman yang sangat akrab...

Indahnya ukhuwwah yang terjalin...

Saya sayang awak....!!!

Alhamdulilllah, kesempatan bersama anak-anak pewaris perjuangan ini, terasa seolah-olah diberi satu penghormatan dan peluang keemasan. Terasa amanah yang terpikul di atas bahu Ummi apabila berdiri dan bercakap di hadapan mereka adalah untuk menyampaikan bahawa kerja-kerja da'wah dan islah ini perlu diteruskan. Dan mereka adalah antara orangnya yang akan meneruskan usaha-usaha dakwah ini! Merekalah yang telah berkampung, ditarbiyyah sebaiknya, disediakan diri-diri mereka di 'sekolah kehidupan' yang bernama MHi tu.


Hijrah dan azamku tercatat...

Berdoa rabitah untuk terus tsabat dan istiqamah.setelah ukhuwah dan kasih sayang terjalin kukuh di MHi...

Air mata mengalir mengiringi doa-doa kami yang dipimpin oleh Pak Andak...

Perkongsian dari salah seorang peserta...

Akhirnya, setiap pertemuan pastinya akan berakhir. Ramai dari kalangan mereka yang memberi perkongsian yang kami namakan sebagai sharing... Because sharing is caring and caring is loving... Kesedihan, kesyahduan terasa. Dan perjuangan perlu diteruskan. Salah seorang yang berkongsi ialah adik Akram bin Samsuri dari Seremban yang turut menyebutkan betapa mereka amat berterimakasih kepada semua pakcik-makcik yang telah bersama mereka. Juga kepda semua ibu ayah yang telah sanggup membelanjakan hampir RM 1000 untuk mereka mengikut MHi kali ini. Dan selepas ini, mereka akan menyertai pula Road to Borneo.


Sekian.
Wallahu a'lam bissawab.
Taqaballahu minna wa minkum.

Tuesday, January 19, 2010

Penerbangan Pesawat KRJ 160110 SMT Setapak, KL

[ Dipetik dari blog Kak Yong ]


...alhamdulillah...
syukur kehadrat Ilahi..
dengan limpah kurniaNya..
selesai sudah penerbangan pesawat KRJ yang pertama bagi tahun 2010 ini (juga syukur ana berjaya juga meng'update' blog ana yang dah lama berdebu dan bersawang) yang berlepas dari lapangan terbang SM Teknik Setapak, Kuala Lumpur...
Alhamdulillah ~ Seramai 120 orang pelajar SMTSKL telah menjadi penumpang bertuah pesawat KRJ 160110 yang terdiri dari 76 orang adik-adik sayang dan 44 orang adik-adik kasih. Slot pagi 16 Jan 2010 dimulakan dengan 'KMKY' yang menampilkan gandingan mantap Abang Chef Wan, Abang Long dan Kak Nina. Gamat sungguh suasana ketika ini dengan aksi bersahaja Abang Chef Wan dan Abang Long. Adik-adik kasih dan sayang kelihatan begitu teruja!!! MyEm0.Com[Gelagat Abang Chef Wan dan Abang Long yang bersahaja]


3S - [Salam] [Senyum] [Sapa]


Tugu Negara ke ni???


Selepas solat zohor, penerbangan diteruskan dengan slot 'INTEAM' bersama Kak Nina. Alhamdulillah, sekali lagi penghayatan yang sangat bagus dari adik-adik kasih dan sayang. Moga ikatan ukhuwah yang terbina antara kalian berkekalan selamanya. Moga segala salah faham yang selama ini membelenggu diri kalian akan terurai. Nikmat persahabatan yang Allah kurniakan ini, moga ianya terus disinari cahaya keberkatan dan dilimpahi kasih sayang yang berpanjangan. syukran jazilan pada adik-adik kasih dan sayang yang sudi tampil berkongsi dihadapan. Apa pun ada satu adegan yang membuatkan hati Kak Yong sangat-sangat tersentuh di mana seorang adik sayang menyapu air mata sahabatnya yang mengalir di pipi sambil memujuk sahabatnya itu…MyEm0.Com huhu…adik sayang tu… kalau adik kasih, Kak Yong tak hairan.

"Ya Allah, berikanlah kejayaan di dunia dan di akhirat buat sahabatku ini..."


BerTeman Sejati, berTitian Kejayaan dan berGemuruh


Seintim hubungan seerat ukhuwwah...


Di sebelah petang pula, usai solat Asar telah diisi dengan slot riadah yang dikendalikan oleh Kak Nina untuk adik-adik kasih. Bukan main seronok lagi adik-adik ini beriadah ;)

Riadah adik-adik sayang...

Selepas isya' seperti biasa, kami memulakan sesi MAM 1 dan MAM 2 yang dikendalikan oleh Pak Andak dan semua tenaga fasilitator. Alhamdulillah, moga sedikit tarbiyah ini memberi kesan dan impak positif kepada adik-adik kasih dan sayang SMTSKL dalam menempuh ranjau kehidupan. Moga keinsafan yang timbul diseiringkan dengan amalan-amalan yang akan berterusan. insyaAllah..


Hari terakhir pula (17 Jan 2010) diisi pula dengan slot Hijrah untuk adik-adik kasih dan saying yang dikendalikan oleh Abang Bai manakala Pak Long mengendalikan slot MKMS bersama ibu bapa. Dan slot pertemuan pastinya sangat menyayat hati lebih-lebih lagi dengan perkongsian dari adik-adik yang sudah kehilangan ibu bapa, juga adik-adik yang datang dari keluarga berpecah belah. Bagai disayat-sayat hati semua yang mendengar dan menyaksikan tidak kira yang berada di dalam mahupun di luar dewan. Termasuk juga yang melihat di balik tingkap juga yang sedang khusyuk mengendalikan laptop MyEm0.Com.

Majlis diakhiri dengan ucapan dari wakil pihak sekolah serta sesi bersalaman sebagai tanda perpisahan MyEm0.Com. Tahniah buat semua! :)

Pertemuan kita di suatu hari...


Jazakumullahu khairan kathira pada semua yang membantu dan mengendalikan KBM sulung bagi tahun 2010 kali ini MyEm0.Com. Alhamdulillah, permulaan yang baik bagi KBM KL di tahun ini. Moga Allah mengganjari kalian dengan sebaik-baik ganjaran~ ameen ya rabbal 'alamin MyEm0.Com

Barisan pengendali dan fasilitator bergaya dengan t-shirt baru... kulihat HIJAU!!!

Ini dia bakal YB Sentul!!!


Barisan pengendali :
KMKY : [Chef Wan] [Abang Long][Kak Nina]
InTeam : [Kak Nina]
MAM 1 : [Pak Andak]
MAM 2 : [semua pengendali dan fasilitator]
Hijrah : [Abang Bai]
MKMS : [Pak Long]
Pertemuan : [Abang Bai]
Laptop : [Kak Yong]
Video : [Kak Zar]

Pramugara:
[Abang Syafiq aka Abg Din] [ Abang Fathil] [Abang Amirul] [Abang Zolkhairee] [Abang Azim] [Abang Haikal] [Abang Hasbullah] [Abang Zaidul Khair] [Abang Aiman] [Abang Muain] [Abang Muadz] [Abang Zamree]

Pramugari:
[Kak Aisyah] [ Kak Ana]Kak Yong: Moga terus... Menyerlah Jauh Dari Yang Biasa!!! dan tiba-tiba kY dapat nama baru lak, 'Kak MTV'... ape-ape je la...