Wednesday, September 3, 2008

..:: Peluang 'Naik Pangkat' di Bulan Ramadhan ::..

Kemuncak bulan 'mega' tiba lagi. Allah telah panjangkan umur kita untuk merebut peluang menggilap rohani di bulan-bulan Rejab, Syaaban dan kini Ramadan. Melangkah masuk ke bulan penuh keberkatan ini, bermulalah pengembaraan rohani kita menyusuri rahmat dan keampunan Allah. Yang kita kejar bukan nama, pangkat, kesihatan dan kemuliaan di dunia atau di sisi manusia, tapi pangkat besar dari Allah iaitu darjat takwa.

Allah berfirman, maksudnya:"Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan ke atas kamu berpuasa, sebagaimana diwajibkan ke atas orang-orang yang sebelum kamu agar kamu bertakwa." (Al-Baqarah: 183)

Ini darjat dan pangkat yang ingin kita cari dalam kehidupan ini. Kembara kehidupan yang sebenarnya. Kembara hati dan keyakinan kita menuju takwa Hati yang hidup bersama turun naiknya nafas kita itu tidak akan benar-benar tenang dan tenteram selagi tidak menemui jalan untuk berbuat taat dan mengagungkan Allah.

Ramadan adalah saat terbaik untuk mengembalikan hati kepada fitrahnya. Penghulu segala bulan ini membawa bersamanya rahmat dan keberkatan yang sangat banyak dan melimpah-ruah dari Allah.

Inilah masa terbaik untuk meningkatkan amalan-amalan takwa dan mendidik serta membersihkan hati dari sifat-sifat yang bertentangan dengan fitrahnya. Peluang untuk ini terbuka luas di sepanjang bulan Ramadan.

Kalau sebelum ini, fitrah yang Allah kurnia sejak dari alam roh lagi sudah tercemar dengan pelbagai perlakuan maksiat dan dosa kerana menurut dorongan jahat nafsu dan syaitan, Ramadan kini tiba untuk kita membersihkan segalanya.

Bertemu dengan kemuliaan bulan ini dalam keadaan hati dekat dengan Allah dan diri disibukkan dengan ibadah seolah-olah mendapat 'jalan pintas' untuk meningkatkan kualiti diri kita di depan Allah. Tetapi peluang untuk mendapat 'jalan pintas' itu pun hanya akan Allah mudahkan untuk orang yang sungguh-sungguh menempuh jalan penuh berliku di sepanjang bulan ini dan persediaan sebelumnya.

Kalau diri tidak dilatih dan hati tidak dipimpin untuk menghayati kebesaran hari-hari sepanjang Ramadan dengan melakukan solat, baca Quran, wirid dan zikir dengan penuh kesungguhan serta keikhlasan, manakan dapat kenaikan pangkat atau 'promotion' dari Allah hanya dalam sekelip mata. Pangkat dari manusia pun tidak diperolehi dengan sebegitu mudah.

Dr. 'Aid al-Qarni berkata, terdapat dua faktor dalam meraih ketakwaan:

Pertama, merasakan pengawasan daripada Allah Zat yang Maha Esa lagi Maha Tunggal.

Kedua, melaksanakan ibadah-ibadah dan segala bentuk ketaatan dengan penuh keikhlasan, keimanan dan bersungguh-sungguh, bukan dipaksakan atau ikut-ikutan.

Liku-liku untuk dapat kenaikan pangkat dari Allah mesti dilalui berserta pengorbanan dan harus menempuh ujian demi ujian. Bukan dengan jalan bersedap-sedap dan bermudah-mudah.

Ramadan adalah bulan perjuangan!

Salam Ramadan KareemDisediakan oleh: Pak Kay
Di'post'
oleh : Kak Yong

0 comments: