Thursday, April 7, 2011

KBM SRI Al-Amin, GombakBismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...

GOMBAK - Alhamdulillah, pada 2 hingga 3 April yang lalu, Kelab Kelas Darjah 6 SRI Al-Amin Gombak telah menganjurkan program Keindahan Bersama Mu untuk para pelajar tahun 6 SRI Al-Amin Gombak. Seramai 94 orang pelajar telah menyertai program ini yang terdiri dari 47 orang adik-adik kasih dan 47 orang adik-adik sayang. Program ini telah dijalankan di Surau Sekolah Al-Amin Gombak.

Kehadiran adik-adik kasih dan sayang ke bilik taklimat Surau Al-Amin telah disambut oleh abang-abang dan kakak-kakak fasilitator. Adik-adik kasih dan sayang nampak begitu ceria sekali dengan senyuman dan tawa yang terpancar di wajah masing-masing. Program pagi itu dimulakan pada jam 9.00 pagi dengan slot Knowing Me Knowing You yang dikendalikan oleh Abang Bai dibantu abang-abang dan kakak-kakak fasilitator. Pelbagai aktiviti menarik telah dijalankan dalam slot ini antaranya 3S. Alhamdulillah, slot ini telah berjaya membuatkan adik-adik kasih dan sayang lebih rapat dengan abang-abang dan kakak-kakak fasilitator. Aktiviti Army Yell dalam kumpulan pula diadakan selepas minum pagi. Kesemua peserta dibahagikan kepada kumpulan-kumpulan kecil dan setiap kumpulan dibantu oleh seorang abang atau kakak fasilitator. 'Kecil-kecil cili api' walaupun kecil, Army Yell mereka cukup kreatif.

Selepas berhenti rehat untuk makan tengahari dan solat Zuhur berjamaah, program diteruskan lagi dengan slot Inteam. Slot kali ini agak berbeza sedikit pendekatannya kerana para peserta kali ini terdiri dari adik-adik yang bersekolah rendah. Apa pun, gimik Hari Jadi dari Abg Baim pastinya tidak dapat dilupakan oleh adik-adik kasih dan sayang.

Gimik Hari Jadi dari Abg Baim

Usai minum petang dan solat Asar berjamaah, adik-adik kasih dan sayang mengikuti aktiviti riadah yang dikendalikan oleh Abg Akmal untuk adik-adik sayang, manakala riadah untuk adik-adik kasih dikendalikan oleh Kak Anjang. Selesai aktiviti riadah, adik-adik kasih dan sayang dibenarkan untuk membersihkan diri dan makan malam. Selepas solat Maghrib, adik-adik kasih dan sayang dipertontonkan 'hadiah' dari Kak Yong. Selesai menonton, solat Isyak ditunaikan secara berjamaah sebelum program disambung dengan slot MAM 1 yang dikendalikan oleh Ummi Ida. Dalam slot ini adik-adik kasih dan sayang dibawa untuk mengeratkan lagi hubungan dengan Allah, Rasulullah dan ibu ayah. Kelihatan adik-adik kasih dan sayang begitu tersentuh apabila diminta untuk muhasabah kembali hubungan dengan Allah. Teresak-esak mereka menangis.

Selesai sahaja slot MAM 1, program diteruskan dengan slot MAM 2 yang dikendalikan oleh semua fasilitator dan para pengendali. Slot ini mengambil masa lebih kurang 1 jam. Selesai saja slot ini, kesemua peserta dibenarkan tidur.

Keesokkan pagi, selepas bersarapan para peserta mengikuti slot Kini & Hijrah yang dikendalikan oleh Abg Bai bertempat di dewan serbaguna manakala para ibu dan ayah mengikuti slot MKMS yang dikendalikan oleh Ummi Ida bertempat di surau. Ibu dan ayah yang hadir dikongsikan video-video program yang telah dilalui oleh anak-anak mereka bermula pada pagi Sabtu, 2 April. Tepat jam 11.45 pagi, adik-adik kasih dan sayang di bawa ke surau untuk dipertemukan dengan ibu dan ayah.

Abang Bai sedang mengendalikan slot pertemuan

Adik-adik kasih dan sayang...

Sesi pertemuan ibu ayah dan anak...

Bingkisan buatmu...

Di penghujung program, adik-adik peserta dan ibu ayah diberi peluang untuk apa yang mereka lalui sepanjang program KBM kali ini sebelum majlis diteruskan dengan ucapan Guru Besar SRIAAG, ucapan Pengerusi Kelab Kelas Tahun 6 dan majlis penyampaian saguhati kepada para peserta. Majlis diakhiri dengan sesi bersalaman di antara satu sama lain.

Ribuan terima kasih diucapkan kepada semua yang terlibat untuk menjayakan KBM kali ini; Kelab Kelas Tahun 6, ibu ayah, adik-adik kasih dan sayang, tidak lupa buat semua pengendali dan fasilitator yang bertungkus lumus hingga ke akhir untuk memastikan KBM kali ini berjalan lancar. Semoga kita terus menyerlah jauh daripada biasa!

BARISAN PENGENDALI

[KMKY] Abg Bai
[InTeam] Abg Bai
[MAM 1] Ummi Ida
[MAM 2] Semua pengendali & fasilitator
[Hijrah] Abg Bai
[MKMS] Ummi Ida
[Pertemuan] Abg Bai
[Video] Kak Yong
[Video Editing] Kak Yong
[Laptop] Abg Baim & Kak Yong

[Pramugara] Abg Sop, Abg Ilham, Abg Akmal, Abg Aiman dan Abg Long
[Pramugari] Kak Akilah, Kak Hanum, Kak Najwa, Kak Iesma dan Kak Anjang

KBM Surau Nurul Iman, Cheras

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum w.b.t.

CHERAS - Alhamdulillah thummalhamdulillah, pada 26 hingga 27 Mac yang lalu, program Keindahan Bersama Mu (KBM) telah berjaya dilaksanakan dengan jayanya bertempat di Surau Nurul Iman, Taman Minang Cheras. Program ini telah dianjurkan oleh Jawatankuasa Surau Nurul Iman untuk remaja yang tinggal di sekitar Taman Minang, Cheras.

Tn. Hj. Jalil sedang memberikan ucapan ringkas


Alhamdulillah seramai 49 orang remaja sekitar Taman Minang, Cheras yang terdiri dari 30 orang adik-adik sayang dan 19 orang adik-adik kasih telah menjadi antara mereka yang telah dipilih oleh Allah untuk menyertai program Keindahan Bersama Mu (KBM) kali ini. Lebih kurang jam 8.50 pagi, majlis telah dimulakan dengan majlis penyerahan ringkas yang telah dilaksanakan oleh Pengerusi Surau Nurul Iman, Tn. Hj. Jalil. Kemudian majlis diteruskan dengan slot KMKY yang dikendalikan oleh Abg Syafiq atau lebih mesra di kalangan adik-adik dengan nama Abg Din. Adik-adik kasih dan sayang yang awalnya nampak 'kaku dan beku' akhirnya 'cair' di pertengahan slot. Selepas berhenti rehat untuk minum pagi, slot KMKY diteruskan semula pada jam 10 pagi dengan perbincangan dalam kumpulan dan persembahan Army Yell. Adik-adik kasih dan sayang begitu teruja sewaktu sesi mempersembahkan Army yell group masing-masing. Nyata persembahan dari setiap kumpulan tidak mengecewakan. Slot KMKY berakhir lebih kurang jam 12.40 tengahari untuk memberi laluan kepada para peserta untuk makan tengahari seterusnya menunaikan solat Zuhur berjamaah.

Program diteruskan lagi dengan slot INTEAM pada jam 2.00 petang bersama Abg Din. Pada peringkat awal, penghayatan agak kurang di kalangan adik-adik sayang, namun setelah ransangan demi ransangan yang diberikan oleh Abg Din, juga bantuan dari para fasilitator, alhamdulillah Allah lembutkan hati adik-adik sayang ini. Slot berakhir tepat jam 4.30 petang untuk solat Asar berjamaah dan minum petang. Selesai saja menjamu selera, adik-adik kasih dan sayang melakukan aktiviti riadah secara berasingan. Adik-adik sayang bersama abang-abang fasi beriadah dia kawasan surau manakala adik-adik kasih bersama kakak-kakak fasi beriadah di kawasan tadika Aulad Pasti. Selepas riadah, para peserta dibenarkan mandi kemudian makan malam disediakan sekitar jam 6.40 petang.

Selesai solat Maghrib dan Isyak, program disambung dengan slot Meniti Angin Malam 1 yang dikendalikan oleh Pak Andak. Dalam slot ini para peserta dibawa untuk mengeratkan lagi hubungan dengan Allah, Rasulullah dan ibu ayah. Selesai sahaja slot MAM 1, para peserta dibenarkan rehat sekitar 15 minit sebelum program diteruskan lagi dengan slot MAM 2 yang dikendalikan oleh semua pengendali dan fasilitator. Slot MAM 2 berakhir kira-kira jam 1.30 pagi.

Keesokkan harinya, program diteruskan lagi dengan slot Hijrah untuk adik-adik kasih dan sayang yang dikendalikan oleh Abg Din bertempat di Tadika Aulad Pasti. Manakala di surau pula, slot MKMS dikendalikan oleh Pak Long bersama para ibu dan bapa yang hadir. Slot MKMS agak lambat dimulakan lebih kurang pukul 10 pagi kerana ibu bapa yang lewat hadir. Lebih kurang jam 11.45 pagi, adik-adik kasih dan sayang di bawa dari tadika menuju ke surau untuk sesi pertemuan. Slot pertemuan seterusnya dikendalikan oleh Pak Long. Selesai sahaja slot pertemuan, majlis diserahkan semula kepada pihak penganjur.

Adik-adik kasih dan sayang sebelum diserahkan kepada ibu ayahSeterusnya majlis diteruskan dengan ucapan wakil IKRAMTeens BTR iaitu Pakcik Nazeli yang telah memberi sedikit penerangan berkaitan IKRAM dan IKRAMTeens seterusnya mempromosikan program-program terdekat IKRAMTeens BTR. Kemudian, majlis diteruskan dengan ucapan penutup dari Pengerusi Surau Nurul Iman sebelum sesi penyerahan sijil kepada AJK surau dan kepada para peserta. Pak Long dan Kak Yong telah diminta untuk menyampaikan sijil-sijil kepada adik-adik kasih dan sayang. Selepas itu, majlis diteruskan dengan solat Zuhur berjamaah sebelum ibu bapa, pengendali, fasilitator, para peserta menikmati juadah nasi ayam yang disediakan. Oh ye, apa yang menariknya KBM kali ini ialah kami dikejutkan dengan kehadiran Akhi Yusri (JAD) dan zaujahnya yang sedang bercuti di Malaysia sebelum mereka pulang semula ke Tokyo 1 April ini. Zaujah Akhi Yusri, Iluni sudah sarat mengandung. Insyaallah bakal melahirkan pada penghujung bulan Mei ini. Nampak gayanya sama bulan dengan hari jadi KBM KL (^_^)v

Akhir kata, syukran jazilan kepada semua yang membantu untuk KBM kali ini. Terima kasih juga buat jawatankuasa Surau Nurul Iman yang banyak membantu melancarkan perjalanan program, buat ibu bapa yang hadir, buat para fasilitator yang menyumbang tenaga dan tidak lupa buat adik-adik kasih dan sayang. Moga terus menyerlah jauh daripada biasa.


BARISAN PENGENDALI

[KMKY] Abg Din
[InTeam] Abg Din
[MAM 1] Pak Andak
[MAM 2] Semua pengendali & fasilitator
[Hijrah] Abg Din
[MKMS] Pak Long
[Pertemuan] Pak Long
[Video] Kak Yong & Abg KP
[Video Editing] Kak Aisah & Kak Yong
[Laptop] Kak Yong

[Pramugara] Abg Mirul, Abg Muazam, Abg Akmal, Abg Afe & Abg Yusri
[Pramugari] Kak Anis, Kak Tiqah, Kak Najwa, Kak Akila & Kak Iluni


Dari kiri: Abg KP, Abg Mirul, Abg Akmal, Abg Yusri & Abg Din

KBM Masjid Bandar Tasik Puteri, Rawang


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

BANDAR TASIK PUTERI - Alhamdulillah, pada 12 hingga 13 Mac yang lalu, IKRAMTeens Hulu Selangor dengan kerjasama PERKIM dan Jawatankuasa Masjid Bandar Tasik Puteri, Rawang telah menganjurkan program Keindahan Bersama Mu (KBM) bertempat di Masjid Bandar Tasik Puteri, Rawang. Seramai 39 orang remaja sekitar Bandar Tasik Puteri telah menyertai program yang julung-julung kalinya dianjurkan di sini.

Program yang bermula pada hari Sabtu, 12 Mac itu dimulai dengan slot Knowing Me Knowing You yang telah dikendalikan oleh Abg Din dengan dibantu barisan abang-abang dan kakak-kakak fasilitator.

Abg Din pengendali slot KMKY sedang membacakan doa

Adik-adik kasih dan sayang khusyuk berdoa

Adik-adik kasih

Adik-adik sayang

'Saya sayang awak!'


Sekitar jam 10.30 pagi, program berhenti rehat seketika untuk minum pagi sebelum disambung semula pada jam 10.45 pagi dengan sesi Army Yell. Pelbagai Army Yell yang kreatif dan menarik telah dipersembahkan oleh adik-adik kasih dan sayang yang turut disertai oleh kakak-kakak dan abang-abang fasilitator. Program berhenti rehat pada pukul 12.45 tengahari untuk makan tengahari dan solat Zohor berjamaah.

Selesai sahaja solat Zohor dan rehat seketika, program disambung semula lebih kurang jam 2.30 petang dengan slot InTeam yang juga dikendalikan oleh Abg Din. Dalam slot ini adik-adik kasih dan sayang ditekankan dengan peranan dan taggungjawab sebagai sahabat. Alhamdulillah, walaupun ada di antara adik-adik ini yang baru berkenalan antara satu sama lain, mereka berjaya menghayati program ini dengan baik sekali.

Usai solat Asar dan minum petang, adik-adik kasih dan sayang dibawa untuk melakukan aktiviti riadah ringan di sekitar kawasan masjid. Aktiviti riadah ringan ini dilakukan secara berasingan. Adik-adik kasih bersama kakak-kakak fasi, manakala adik-adik sayang bersama abang-abang fasi.

Selesai membersihkan diri dan makan malam, semua peserta menunaikan solat Maghrib dan Isyak berjamaah sebelum program disambung dengan slot Meniti Angin Malam 1 yang dikendalikan oleh Abg Bai. Dalam slot ini adik-adik kasih dan sayang dibawa untuk mengeratkan lagi hubungan dengan Allah, Rasulullah dan ibu ayah. Selesai saja slot MAM 1, program disambung semula dengan slot Meniti Angin Malam 2 yang dikendalikan oleh semua fasilitator. Program berakhir sekitar jam 1.30 pagi.

Keesokkan harinya, 13 Mac 2011 program diteruskan lagi dengan slot Kini & Hijrah untuk adik-adik kasih dan sayang yang dikendalikan oleh Abg Bai, manakala ibu bapa yang hadir menyertai slot MKMS yang dikendalikan oleh Ummi Ida. Tepat jam 11.40 pagi, adik-adik kasih dan sayang dipertemukan dengan ibu dan ayah dalam slot Pertemuan. Majlis diteruskan dengan ucapan wakil IKRAM Daerah Hulu Selangor, wakil dari PERKIM dan juga pengerusi Jawatankuasa Masjid Bandar Tasik Puteri, Rawang. Majlis penyerahan sijil dan cenderahati telah disempurnakan oleh wakil dari PERKIM dan pengerusi Masjid Bandar Tasik Puteri. Majlis bersurai sekitar jam 2.00 petang selepas menunaikan solat Zohor dan makan tengahari.

BARISAN PENGENDALI

[KMKY] Abg Din
[InTeam] Abg Din
[MAM 1] Abg Bai
[MAM 2] Semua pengendali & fasilitator
[Hijrah] Abg Bai
[MKMS] Ummi Ida
[Pertemuan] Abg Bai
[Video] Kak Yong & Pak Kay
[Video Editing] Kak Yong & Pak Kay
[Laptop] Abg Bai & Kak Yong

[Pramugara] Abg Siraj, Abg Aim, Abg Mun, Abg Hira', Abg MZ dan Abg Maien
[Pramugari] Kak Qis, Kak Mus, Kak Tiqah dan Kak Ada

KBM 2G ~ KBM 2 Generasi Wanita JIM / IKRAM Sepang

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

HULU LANGAT – Alhamdulillah, pada 19 hingga 20 Februari 2011 yang lalu, KBM Aktivis 2 Generasi Wanita JIM & IKRAM Sepang telah berlangsung bertempat di Kingfisher Adventure, Hulu Langat. Program bermula jam 2.30 petang (19 Februari) dan berakhir pada jam 4.30 petang (20 Februari). Program ini telah disertai oleh 30 orang akhwat Wanita JIM/IKRAM Sepang. KBM ini dikatakan sebagai '2 Generasi' kerana para pesertanya terdiri dari dua generasi umur yang berbeza - Wanita & IPT.

Program dimulakan dengan slot KMKY usai sahaja makan tengahari dan solat Zohor, yang dikendalikan oleh Ummi Ida dan Kak Nina. Dalam slot ini para peserta berkesempatan untuk berkenalan antara satu sama lain ddengan lebih dekat lagi. Slot ini juga memberi peluang dan ruang untuk para peserta mengeratkan ukhwah sesama mereka, yang mana sebelum ini Wanita dan IPT jarang sekali dapat berprogram bersama-sama.Program berhenti rehat untuk seketika sebelum Asar untuk minum petang dan solat Asar berjamaah. Program disambung semula selepas itu dengan slot Jawatanku & Reben Kehidupan yang juga dikendalikan oleh pengendali utama, Ummi Ida. Melalui beberapa aktiviti ringkas, slot ini telah berjaya membawa para peserta melihat ke dalam diri tentang tanggungjawab dan peranan mereka selama ini. Berkat kerjasama dari para peserta, mereka dapat meghayati slot ini dengan baik.

Program ditangguhkan lagi dengan makan malam dan solat Maghrib dan Isyak berjamaah. Usai solat Isyak, program diteruskan dengan slot MAM 1 yang dikendalikan oleh Ummi Ida dan MAM 2 yang dikendalikan oleh semua fasilitator dengan dibantu team MAM 2. Program pada malam itu berakhir lebih kurang jam 1 pagi.Keesokkan harinya, lebih kurang jam 9 pagi, program diteruskan dengan slot Nikmat Oh Nikmat yang diisi dengan beberapa aktiviti yang berkait rapat dengan NIKMAT yang telah dikurniakan Allah. Selesai slot Nikmat Oh Nikmat, program diteruskan dengan slot Inteam dan Aku & Kehidupan. Program berhenti rehat pada jam 12.30 tengahari untuk makan tengahari dan solat Zohor berjamaah. Program disambung semula pada jam 2.30 petang dengan slot terakhir iaitu Bingkisan Buatmu dan Harapan Buatmu Subur Kembali sebelum majlis penutupan ringkas oleh Timbalan Ketua Wanita IKRAM Daerah Sepang. Sebelum majlis bersurai, sesi penyerahan sijil kepada semua peserta telah dilaksanakan.

Ribuan terima kasih diucapkan kepada semua yang membantu menjayakan KBM versi aktivis kali ini; Ummi Ida sebagai pengendali utama, Kak Nina sebagai pengendali kedua, Kak Damia (laptop/video), Kak Yong (video/laptop), Kak Zar dan Mak Long sebagai fasilitator yang telah bertungkus lumus hingga ke akhirnya. Juga kepada team MAM 2; Pak Kay, Pak Long, Abg Bai, Abg Baim, Abg Aiman dan Abg Long. Tidak dilupakan kepada kesemua peserta KBM Aktivis 2 Generasi ~ Wanita IKRAM / JIM Daerah Sepang. Moga terus menyerlah jauh daripada biasa!

Dikongsikan sedikit maklumbalas/komen peserta yang diterima:


Komen 1

Masyaallah, ana harap sangat kurniaan Allah kepada ana dengan hati yang baru. Yang tulus ikhlas kepadaNya di jalan ini. Jalan inilah yang tiada tukar ganti. Kebersamaan dengan akhwat di jalan ini, sungguh berharga. Program-program yang mengalirkan airmata. Semoga airmata inilah yang membersihkan hati ini dan menjadi penghalang kepada api neraka. Insyaallah. Semoga krew KBM terus tsabat dan tak putus asa menyediakan program yang begitu AWESOME ni!! Semoga ketemu lagi. Keindahan bersama Allah, Rasulullah saw dan sahabat akhwatifillah!

Komen 2

Alhamdulillah, tiba di akhir program barulah ana nampak di mana kekuatan perkataan keindahan bersamaMu ini. ‘Mu’ – indahnya bersamamu akhwatifillah, indahnya bersamamu wahai Rasulullah, indahnya bersamaMu wahai Allah, Rabb yang Satu, dan indahnya bersamaMu jalan dakwah dan tarbiyah. Slot yang sangat terkesan pada ana adalah “Harapanku Subur Kembali” kerana setelah beberapa lama ana hidup, ana tak pernah meluahkan rasa sayang kepada kedua ibu bapa ana. Ini merupakan kali pertama meluahkan rasa sayang kepada mereka melalui poskad. Jazakillah kerana booster yang telah diberikan pada ana untuk ana ambil langkah mula dalam menghargai kasih sayang ana kepada mereka selagi ada sisa-sisa usia mereka. Membina jiwa yang halus dan sensitif dengan persekitaran, ana rasakan KBM berjaya membuka minda dan tindakan ana untuk lebih terbuka. 10/10 bintang. Alhamdulillah.

Komen 3

First, terima kasih kepada Umi Faridah, Kak Haninah, Kak Yong dan kakak-kakak fasi yang lain sebab sudi anjurkan KBM ni, yang tak pernah saya join sebelum ini… (you all memang best lah!!). Saya dapat rasa ke’best’an itu after 2 hari 1 malam. Memang best..sangat-sangat best.. Sekarang baru saya tahu apa makna keindahan bersamamu itu..alhamdulillah.. Saya akan cuba praktikkan dalam hidup saya, cuba menunaikan sagala janji-janji yang saya tulis tadi..InsyaAllah. Program ini memang santai dan sangat-sangat men’touching’kan diri saya ini yang memang sensitif..memang bengkaklah mata bila bangun tidur pagi tadi..(hehe) InsyaAllah, dengan lafaz bismillahirrahmanirrahim..saya akan terus istiqomah di jalan dakwah ini..ameen