Tuesday, March 31, 2009

PESAWAT KRJ 280309 : AN NADI SETIAWANGSA


Bismillahirrahmanirraheem....

Reported by: KAK ISMA (Sejuta kemaafan atas kelewatan post report.)


Alhamdulillah...Dengan Rahmat serta Keizinan daripada Allah s.w.t, akhirnya pesawat KRJ 280309 telah selamat terbang ke AN NADI bertempat di Setiawangsa berhampiran dengan Giant Setiawangsa dan kalau tak silap berhampiran dengan teratak Abg Bai...

Team KBMKL telah bertungkus lumus dalam menceriakan program ini agar ia menjadi satu program yang 'mesra alam' kerana pesertanya terdiri daripada adik kasih dan sayang yang berumur 7-17 tahun. Walaupun jumlah peserta hanya 37 orang, program pada kali ini agak menguji keimanan para pengendali dan fasilitator kerana adik kasih dan sayang begitu aktif dan begitu excited dalam mengikuti program ini.

Pramugara :

Abg Chef Wan, Abg Aiman, Abg Benjo, Abg Yasser, dan Abg Luqman.

Pramugari :

Kak Ika, Kak Isma, Kak Bazilah, Kak Akma, dan Kak Yatt.

Pilot :

Kak Alang Atie, Kak Mia dan Ammar

Pengendali :

KMKY - Kak Anjang Kila, Pak Kay, dan Abg Chef Wan

INTEAM - Ummi Ida

MAM 1 - Ummi Ida

MAM 2 - Ab Chef Wan, Kak Alang Atie dan Pak Andak

Hijrah - Kak Nina

MKMS - Pak Long

Pertemuan - Kak Nina


Barisan artis yang menjayakan program KBM di AN NADI

Pesawat KRJ selamat mendarat diperkarangan AN NADI a.k.a Kelab pada jam 10.30 malam. Kami disambut oleh Pak Andak dan Mak Andak. Pada malam tersebut kami telah bersama2 Pak Andak dan Mak Andak untuk mengemas kini ruang legar pesawat agar penerbangan berjalan dengan lancar pada keesokan harinya..insyaAllah...

Kak Isma dan Kak Bazilah menunjukkan kepakaran memasang langsir

Penerbangan telah dimulakan pada jam 8.30 pagi, serta mengambil masa selama 28 jam. Pesawat KRJ telah berlepas lebih kurang jam 9.00 pagi yang telah dipandu oleh Kak Alang Atie sebagai Pilot pesawat KRJ, dan dikendalikan oleh Kak Anjang Kila, Pak Kay dan Abg Chef Wan. Para penumpang pula terdiri daripada 19 adik kasih + 18 adik sayang = 37 adik kasih sayang.

Disebabkan oleh bilangan adik kasih dan sayang tak ramai, adik2 telah dibahagikan kepada 6 kumpulan yang terdiri daripada kumpulan The Kids, Revolusi, Geng An Nadi, The Girls, Anchor dan Kita. Sesi sharing telah dimeriahkan lagi apabila salah seorang daripada adik sayang telah meluahkan perasaan begitu terharu kerana dia dapat berjumpa dengan Chef Wan a.k.a hanya clon Chef Wan semata2...,

" Kalau biasanya saya dapat jumpa Chef Wan kat dalam tv,tapi sekarang boleh jumpa depan2...nak peluk boleh?...." antara dialog yang tak boleh kami lupakan....

Peserta termuda yang menjuarai tepuk amai2...

Namun begitu, salah seorang fasilitator yang terlibat dengan program pada ketika ini juga telah menerima berita tentang pemergian ibunda tercinta ke Rahmatullah lebih kurang jam 1.30 tengah hari. Moga roh ibundanya dicucuri rahamat....Al-Fatihah.......

Seusai solat Zuhur dan makan tengah hari secara berjemaah, program telah diteruskan dengan slot INTEAM yang dikendalikan oleh Ummi Ida. Walaupun slot ini agak menguji kesabaran, namun dengan berkat kesabaran yang telah dianugerahkan, Ummi Ida akhirnya berjaya membawa adik2 kasih dan sayang merasai tentang kemanisan bersahabat. Walaupun ada diatara mereka baru mengenali antara satu sama lain, namun perasaan sayang akan sahabat telah wujud apabila mereka mula menasihati antara satu sama lain, dan memohon maaf atas keterlanjuran pada slot KMKY tadi.

Pada sebelah petang, adik kasih dan sayang telah dibawa beriadah bersama para fasilitator. Adik kasih telah bersama kakak2 fasi dibawa beriadah di dalam dewan serta adik sayang bersama abang2 fasi telah dibawa beriadah di perkarangan AN NADI. Pelbagai aktiviti yang menarik telah disusun oleh para fasilitator agar adik2 kasih dan sayang berasa terhibur disamping dapat mengeluarkan peluh agar badan menjadi lebih bertenaga.

Seusai solat Maghrib secara berjemaah, adik2 kasih dan sayang telah berkumpul di dalam dewan untuk dibawa mengembara oleh Ummi Ida,Pak Andak, Kak Alang Atie serta Abg Chef Wan. Sebelum slot MAM 1 diteruskan, adik2 kasih dan sayang, barisan para fasi serta seluruh penduduk di dunia telah nenunjukkan perasaan cinta akan bumi dengan menyahut seruan kempen "EARTH HOUR",pada malam tersebut kami telah bergelap selama satu jam dan dikelilingi oleh 12 lilin yang mempunyai simboliknya yang tersendiri...(refer Ummi Ida)...,suasana pada ketika itu telah diterangi dengan cahaya lilin serta adik2 kasih dan sayang di bawa untuk menghayati tentang masalah yang telah berlaku pada bumi ekoran daripada penebalan disekeliling atmosphere bumi yang mengakibatkan bumi semakin panas. Selain itu, adik2 juga telah dibawa untuk menghayati Surah As-Syams melalui nasyid "Demi Matahari".


Selamatkan bumi.......

Lilin yang mengiringi simulasi Demi Matahari....

Antara kenangan manis yang tak dapat dilupakan ialah apabila adik kasih dan sayang serta warga Team KBMKL telah bersama2 solat Isyak berjemaah di padang perkarangan AN NADI...(maaf,gambar lupa diambil)..

Seusai solat Isyak program diteruskan dengan MAM 1 yang dikendalikan oleh Ummi Ida, adik2 telah dibawa untuk menghayati tentang keindahan berhubungan dengan Allah s.w.t, Rasulullah dan para Sahabat, dan juga Ibu dan Ayah..Slot ini amat memberi kesan yang mendalam kepada adik2 kasih dan sayang tentang pengorbanan yang telah dilakukan oleh Ibu dan Ayah dalam membesarkan kita. Namun bagitu adik2 kasih telah mula kepenatan dan ada yang telah mula bergelimpangan, terutamanya adik2 kasih yang diawal usia 7-9 tahun..

Tepat jam 12 tengah malam program diteruskan lagi dengan pengembaraan ke alam seterusnya, MAM 2 telah dikendalikan oleh Kak Alang Atie dan Abg Chef Wan serta Pak Andak. Slot ini berakhir pada jam 1.20 pagi.

Pada 29 March 2009, program seterusnya telah dimulakan dengan dengan slot MKMS serta Hijrah. Slot MKMS telah dikendalikan oleh Pak Long serta Hijrah dikendalikan oleh Kak Nina. Dengan berkat kesabaran yang dianugerahkan akhirnya Kak Nina berjaya mengimbas kembali pengorbanan yang telah dilakukan oleh ibu dan ayah dalam melahirkan dan juga membesarkan...dan ia juga telah memberi kesan yang amat mendalam pada adik kasih dan sayang.

Adik2 kasih dalam proses untuk ber Hijrah

Sesi Pertemuan juga telah dikendalikan oleh Kak Nina. Alhamdulillah...apabila ibu bapa telah memberi sokongan yang sepenuhnya. Semua ibu bapa telah hadir dalam menjayakan program ini walaupun sibuk dengan tugas masing2...Dan pastinya setiap kali kbm diadakan team kbmkl tidak pernah lupa akan nasib saudara seaqidah kita yang kini berada di bumi Palestine. Sebanyak RM145 telah berjaya dikumpul hasil sumbangan daripada ibubapa yang hadir. Alhamdulillah semua penumpang telah selamat mendarat tepat jam 1.30 tengahari. Seperti biasa, program diakhiri dengan ucapan daripada pihak penganjur dan sesi bersalaman antara fasilitator, ibubapa, adik kasih dan sayang.

Kami juga ingin sekali merakamkan jutaan terima kasih kepada semua yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam menjayakan program ini.. Harapan kami agar adik-adik kasih dan sayang AN-NADI akan terus menjadi anak yang....

" SOLEH WA MUSLEH..."

Ameen...


Cenderahati+mata yang kami dapat...^_^

Monday, March 16, 2009

PESAWAT KRJ 140309 : SMI AL-AMIN BANGI


BismiLLah..


Tarikh: 14 - 15 Mac 2009
Tempat : Sek. Men. Islam Al-Amin Bangi

Pengendali : Pak Kay, Pak Long, Pak Ngah, Ummi Ida, Anjang Kila.
Fasilitator : Abg Nizam, Abg Eming, Abg Luqman, Abg Safwan, Abg Shah Izat, Abg Yasser, Kak Ngah, Kak Asyi, Kak Mira, Kak Isma, Kak DT.
Pilot : Kak Yong, ML
Video : Pak Kay

============++++++++============

Alhamdulillah, pesawat KRJ 140309, telahpun mendarat dengan selamat pada 15 Mac 2009 di SMI Al-Amin Bangi. Sekalung penghargaan diberikan kepada semua yang terlibat dalam menjayakan KBM kali ini. Para pengendali dan fasilitator yang sangat komited, guru-guru yang sedia membantu, ibu bapa yang sanggup meluangkan masa serta tak lupa juga buat adik-adik kasih dan sayang yang telah memberikan kerjasama yang baik sepanjang program. JazakumuLLahu khairan kathira. Moga Allah SWT membalasnya dengan kebaikan. InsyaAllah..


Tuesday, March 10, 2009

KBM SBPI SABAK BERNAM


Bismillahirrahmanirraheem..

Alhamdulillah dengan rahmat dan kasih sayang Allah s.w.t sekali lagi pesawat krj telah terbang di sabak bernam untuk kedua kalinya dan kali ini bertempat di Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Sabak Bernam di Sungai Lang pada 7-8 mac 2009. Team KBMKL telah bertungkus-lumus dalam menjayakan kbm kali ini memandangkan ini merupakan kali pertama kami mendapat jumlah peserta yang agak ramai dan kami juga amat beruntung kerana turut dibantu oleh beberapa orang alumni KBMKL.


Pramugara
Abg eming, abg aiman, abg luqman, abg arul, abg bob, abg mior, abg dany, abg epi, abg joe, abg fakhruddin, abg iwan, dan abg qet


Pramugari
Kak Baz, Kak Ezzah, Kak Ika, Kak Nur, Kak Ada, Kak Nus, Kak Dila, Kak Kina, Kak Shima, Kak Fiza, Kak Zila


Pilot
Kak Mia & 'Ammar

Penumpang
105 kasih + 110 sayang = 215 kasih sayang


PENGENDALI SLOT


KMKY:Pak Ngah dan Kak Nina
INTEAM:Pak Ngah
MAM 1:Pak Andak
MAM 2:Pak Ngah dan Kak Nina
HIJRAH:Kak Nina
MKMS:Ummi Ida
Pertemuan: Ummi Ida

+++++++++++++++++++++++++++

Seramai 105 orang adik kasih dan 110 adik sayang yang kebanyakannya dari tingkatan 3 dan 4 telah menaiki pesawat krj kali ini. Slot Knowing Me Knowing You pada pagi Sabtu itu telah dimeriahkan oleh gandingan Pak Ngah dan Kak Nina dengan jayanya. Oleh kerana peserta kbm kali ini agak ramai, maka army yell telah dibahagikan kepada 10 kumpulan dari adik kasih dan 11 kumpulan lagi dari adik sayang.Dan pada sebelah petangnya pula, seusai solat zohor adik-adik kasih dan sayang telah mengikuti slot inteam yang dikendalikan oleh Pak Ngah. Selesai slot INTEAM dan solat asar berjemaah, adik kasih telah bersama kakak-kakak fasi manakala adik sayang pula bersama abg-abg fasi untuk sesi riadah.

Pada sebelah malam, adik-adik kasih dan sayang telah dibawa mengembara oleh Pak Andak melalui slot Meniti Angin Malam 1 untuk merasai Keindahan Bersama Allah,Rasulullah, Ibu dan ayah. Kemudian slot Meniti Angin Malam 2 diteruskan dengan gandingan mantap dari Pak Ngah dan Kak Nina juga melibatkan semua fasilitator.


Program diteruskan pada keesokan harinya 8 mac 2009. Adik-adik kasih dan sayang telah dibawa berhijrah oleh Kak Nina manakala slot MKMS untuk ibubapa yang hadir dikendalikan oleh Ummi Ida. Sewaktu slot hijrah, ternyata adik-adik kasih & sayang SBPI Sabak Bernam sangat berani tampil kehadapan untuk berkongsi pengalaman. Apabila jam menunjukkan pukul 11.30 pagi slot pertemuan pun dimulakan oleh Ummi Ida.Alhamdulillah ramai ibubapa yang hadir bagi menjayakan program ini. Dan pastinya setiap kali kbm diadakan team kbmkl tidak pernah lupa akan nasib saudara seaqidah kita yang kini berada di bumi Palestine. Sebanyak RM800++ telah berjaya dikumpul hasil sumbangan daripada ibubapa yang hadir. Alhamdulillah semua penumpang telah selamat mendarat tepat jam 1.30 tengahari. Seperti biasa, program diakhiri dengan ucapan daripada pihak sekolah dan sesi bersalaman antara fasilitator, ibubapa, adik kasih dan sayang dengan diiringi lagu "Doa Perpisahan". Kami juga ingin sekali merakamkan jutaan terima kasih kepada semua yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam menjayakan program ini.. Harapan kami agar adik-adik kasih dan sayang SBPI Sabak Bernam akan terus..

Menyerlah Jauh Dari Yang Biasa !!!


Reported by: Kak Ika >> klik sini utk full version <<

++++++++++++++++++++++

IKLAN JAP.. ^_^


AWAS! jangan biarkan hidup anda diselubungi misteri.. [0_o]

Wednesday, March 4, 2009

Pesawat KRJ 280209 : SEKOLAH ISLAM ADNI..

Bismillahirrahmanirraheem..

Alhamdulillah, setinggi-tinggi kesyukuran dipanjatkan pada Yang Esa kerana buat kali ketiganya Team KBMKL telah melangkah ke Sekolah Islam ADNI, Taman Sri Ukay. Pada tahun lepas, kami telah bersama pelajar-pelajar tingkatan 3 dan 5 dan kemudiannya berKBM pula bersama para pendidik ADNI dan kali ini, sekali lagi KBMKL telah meneruskan penerbangannya bersama 24 orang adik kasih dan 34 orang adik sayang yang terdiri daripada pelajar-pelajar tingkatan 2 hingga 5.

Penerbangan pada pagi Sabtu 28 Februari ini telah dipandu dengan selamatnya oleh Pak Ngah dan Anjang Kila menerusi slot Knowing Me Knowing You.. Dan telah dimeriahkan lagi dengan kehadiran Kak Nina pada sesi army yell.

Adik-adik yang sangat sporting..

Masih kurang pasti apakah yg cuba beliau lakukan dlm slot ini.. ^_^

Slot INTEAM dibawah pengendalian Pak Ngah..

Antara ibubapa yang hadir pada slot Menyemai Kasih Menuai Sayang..+++++++++++++++++++++++++++++++++++++

TARIKH: 28 Februari 2009 - 1 Mac 2009
TEMPAT: Sekolah Islam ADNI
Bilangan Peserta : 58 orang


PENGENDALI SLOT

Knowing Me Knowing You
Pak Ngah & Anjang Kila

INTEAM
Pak Ngah

Meniti Angin Malam I
Ummi Ida

Meniti Angin Malam II

Kak Asyi, Pak Kay, Abg Luqman

Hijrah
Anjang Kila

Menyemai Kasih Menuai Sayang

Ummi Ida

====================

PILOT
Kak Mia, Abg 'Ammar, Abg Eming, Abg Yasser

VIDEO

Abg Anas & Abg Eming

====================

BARISAN FASILITATOR


Abg Anas, Abg Eming, Abg Luqman, Abg Yasser

&

Kak Asyi, Kak Isma, Kak Ika, Kak Bazilah, Kak Suzie

==================
KOMEN PESERTA
( Penulisan dan ejaan adalah yang asal dari para peserta )

 • Program yang sangat memberi semangat, memberi ilmu dan bermanfaat serta memberi kesedaran.
 • Bagus, tiada ceramah panjang.
 • Dapat memupuk semangat bersaing, berpasukan dan kerjasama dikalangan ahli-ahli kumpulan.
 • Menyedarkan kita tentang tanggungjawab terhadap Allah, Rasulullah saw, ibubapa dan mengingatkan bahawa manusia akan mati.
 • This activity brings you spirit to continue this camp. It is interesting!
 • The facilitators were wonderful. The best thing about them was their constant smiling.
 • Saya berasa bangga kerana menjadi umat Muhammad yang terpilih ke program ini. Saya berasa insaf kerana terleka akan kesenangan dunia.
 • Memberi manfaat dan dapat membuka pintu hati supaya mendekatkan diri kepada Allah.
 • It let me said and showed things I cant said and showed.
 • Very cheerful & happy slot. Very good idea about; to get know each other.
 • It really tighten up our ukhuwah. The slot where we can 'repair' ourselves to a better person.

Jazakumullah khairan katheera pada semua yang terlibat..