Wednesday, October 29, 2008

..::Gambar KBM Seri Mutiara::..

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...

First of all Kak Yong pohon ribuan kemaafan dari adik-adik SMK Seri Mutiara atas kelewatan meng'upload' gambar antum dalam blog KBM KL ni atas masalah teknikal. Bagi memenuhi permintaan adik-adik kasih dan sayang alumni KBM Seri Mutiara, dengan ini Kak Yong menge'post' satu entry istimewa untuk antum...


Majlis Penutup KBM SMK Seri MutiaraIbu bapa yang hadir di majlis penutup KBM Seri Mutiara...Abang Bai sedang mengendalikan slot pertemuan...Adik-adik kasih sedang tekun mendengar...Adik-adik sayang tekun mendengar...Sayu menusuk hati adik-adik sayang...Adik-adik kasih dibuai kesayuan...Pertemuan antara anak dan ibu ayah...Kemaafan dipohon dari seorang anak...Luahan hati seorang adik sayang...Luahan rasa dari seorang adik kasih...Gambar pun dah letak kat blog ni, so diharapkan adik-adik kasih dan sayang alumni KBM Seri Mutiara harap jangan bersedih lagi yek!

Gambar di'snap' oleh Kak Yong menggunakan kamera handphone Kak Ngah...

KBM PPD KUALA LANGAT

By: Kak Zainab Husna

Alhamdulillah, segala pujian-pujian dipanjatkan hanya kepadaNya , kerana dengan rahmat dan izinNya team KBM KL telah meneruskan penebangannya kali ini di KEM BINA TAQWA, BUKIT CANGGANG (25-26 Oktober bersamaan 25-26 Syawal 1429H). KBM kebiasaannya tertumpu pada sebuah sekolah sahaja, tetapi kali ini ia melibatkan 15 buah sekolah dari daerah Kuala Langat.

Adik2 kasih bersama fasi pada slot KMKY

KBM kali ini dilabelkan sebagai KBM ISTIMEWA. Kerana, para peserta hanya melibatkan adik-adik KASIH seramai 68 orang, berumur dalam lingkungan 12-16 tahun. Untuk makluman juga, buat julung-julung kalinya hampir kesemua slot dikendalikan oleh pengendali dan fasilitator wanita (imam solat pun kaum hawa jugak). Walaupun adakalanya memerlukan bantuan kaum adam. Para pengendali KBM istimewa kali ini terdiri dari Ummi Ida, k.Nina dan k.Mia. Barisan pramugari dan pramugara yang turut membantu k.Ngah, k.Anjang Kila, k.Atul, k.Zarina, k.Long, k.Min, k.Aida, k.Mira, k.Zainab Husna, k.Syera dan k.Ima. Abg Anas@KU, abg Eming, abg Azim. Tidak lupa buat yang turut hadir untuk slot MAM1 & MAM2, Pak Teh, Pak Shahid, Pak Long, Pak Kay dan Abg Ammar dan yang lain-lain.

Tengah khusyuk mendengar celoteh Kak Nina dan Anjang kila..

Bermula pada pagi sabtu, setelah selesainya solat Subuh berjamaah yang diimami oleh Ummi Ida, adik-adik kasih telah mendapatkan santapan rohani yang ringkas tetapi padat daripada Ummi Ida dengan bermain teka teki tentang persoalan Imam Ghazali.

Penerbangan diteruskan seperti biasa dengan Slot KMKY yang telah diceriakan oleh gandingan mantap k.Anjang Kila dan k.Nina. Diteruskan dengan slot INTEAM yang dikendalikan oleh k.Nina. K.Anjang Kila telah bersama adik-adik kasih beriadhah di sebelah petang. Selesai solat maghrib, tazkirah ringkas diadakan bagi mengisi ruang sementara menunggu azan isya’ (-->Kak Mia: tazkirah istimewa ini disampaikan oleh kak zainab..). Slot malam diteruskan dengan MAM1 yang dikendalikan oleh Ummi Ida manakala MAM2 menampilkan gandingan kakak laptop (k.Mia) dan k.Nina.

Kak Ngah dan adik-adiknya..

Pada keesokan harinya penerbangan diteruskan lagi dengan beriadhah sambil merenung kejadian alam bersama Ummi Ida dan k.Anjang Kila yang telah bertungkus lumus memerah otak memikirkan aktiviti-akitiviti menarik buat adik-adik kasih (almaklumlah, pagi2 kan otak mcm kaku skit). Slot HIJRAH bersama k.Anjang Kila serentak dengan MKMS yang dikendalikan oleh Ummi Ida. Setelah itu penerbangan diteruskan dengan slot pertemuan yang dikendalikan oleh k.Nina.

Majlis penutup diadakan dengan ucapan dari wakil PPD (Pejabat Pelajaran Daerah Kuala Langat) dan wakil JKKD (Jawatankuasa Kebajikan Kanak-Kanak Daerah Kuala Langat) dan diakhiri dengan penyerahan sijil penyertaan kepada para peserta serta sijil penghargaan dan cenderahati buat semua pengendali dan fasilitator yang terlibat.

2 drpd 3 org fasi yang tak pakai tudung..hehe

Syukur alhamdulillah penerbangan 251008 telah selamat mendarat dengan jayanya. JZKK serta Jutaan terima kasih buat semua yang terlibat secara langsung atau tidak langusng dalam menjayakan KBM PPD KUALA LANGAT. Tidak lupa juga buat mereka yang tidak putus-putus mendoakan kejayaan KBM ISTIMEWA ini. Hanya Allah sahaja yang dapat membalas semua kebaikan kalian. Ameen! Dikesempatan ini ingin ana mengajak semua mendoakan kejayaan adik-adik kasih dan fasi-fasi kita yang bakal mahupun yang telah menghadapi peperiksaan. Semoga mereka berjaya di Dunia dan Akhirat. Ameen.. ;)


Disediakan oleh: Kak Zainab Husna (1st time tu kak una buat report! cayalah!!)
Diedit n diterbitkan oleh : Kak Mia

=================================

kMia: kredit to kak una atas kesudiannya meluangkan masa utk membuat report ni.. Tahniah! satu percubaan yg baik dan mantap!

Utk pengetahuan semua,
kak una dah nak balik Mesir dah lepas ni, kalau tak silap 4 November ni berangkat.. doakan keselamatan beliau sepanjang perjalanan dan doakan juga kejayaannya dlm menuntut ilmu dibumi anbiya' tersebut.. InsyaAllah.


Wednesday, October 22, 2008

..:: KBM SRI Al-Amin KL ::..

With the name of Allah, the most gracious and most merciful...

Alhamdulillah, segala puji selayaknya bagi Allah SWT, kerana dengan izinNya team KBM KL telah berjaya menjalankan KBM di SRI Al-Amin, Keramat, KL pada 18-19 Oktober 2008 bersamaan 18 - 19 Syawal 1429H bagi murid-murid darjah 6. Untuk makluman, ini adalah julung-julung kalinya team KBM KL mengendalikan program KBM untuk pelajar sekolah rendah.

Seramai 69 orang telah menyertai KBM kali ini yang terdiri dari 39 orang adik-adik sayang dan 30 orang adik-adik kasih. Barisan pengendali kali ini terdiri dari Pak Long, Pak Ngah, Pak Kay, Ummi Ida, Kak Nina dan Kak Mia. Fasilitator yang turut membantu ialah Abang Zam, Abang Azim (Intisor), Abang Luqman, Abang Mat, Abang Arul, Kak Yong, Kak Chik, Kak Nurull, Kak Zarina, Kak Zainab, Kak Husna dan Kak Atul.

Slot KMKY telah dikendalikan oleh Kak Nina, manakala slot InTeam telah dikendalikan oleh gandingan Pak Ngah dan Kak Nina. Di sebelah petang, slot riadah telah dikendalikan oleh Kak Yong untuk adik-adik kasih manakala untuk adik-adik sayang telah dikendalikan oleh Abang Azim. Di sebelah malam, slot MAM 1 menampilkan Ummi Ida sebagai pengendali manakala slot MAM 2 menampilkan gandingan Kak Yong dan Pak Kay.

Keesokkan harinya, slot Hijrah untuk adik-adik kasih dan sayang telah dikendalikan oleh Kak Nina manakala slot MKMS untuk ibubapa pula telah dikendalikan oleh Ummi Ida. Slot pertemuan telah dikendalikan oleh Kak Nina. Kehadiran ibubapa amat menggalakkan. Respon dan komen yang diterima juga amat memberansangkan. Majlis diakhiri dengan ucapan dari Guru Besar SRIAAKL dan sesi bersalaman. Pihak sekolah juga telah mengadakan jamuan Hari Raya untuk semua.

Sekitar KBM SRIAAKL;


Tekun adik-adik kasih mendengar...Barisan pramugara dan pramugari...Jom kawan-kaman!!!Sayang, sayang... Ye Kak Nina!!!Sharing dari adik kasihFasilitator sedang mengagihkan makanan kepada adik-adik...Maafkan ana sahabat...Saya sayang awak...Ibu ayah sedang menulis warkah buat anakanda tercintaSlot pertemuan...Pn. Noorkumalasari dan suami antara ibu bapa yang hadir... (Pn. Nor berjubah serba hitam manakala suami serba putih)Jutaan terima kasih dari team KBM KL buat semua yang turut membantu menjayakan program kali ini. Tidak lupa juga terima kasih di atas doa yang tidak putus-putus dari semua hingga KBM kali ini telah berjaya dijalankan.

Sekian untuk laporan kali ini. Bertemu di KBM PPD Banting pada minggu ini; 25-26 Oktober di Kem Bina Taqwa, Dengkil. Nantikan laporan seterusnya dari Kak Mia. Ilal liqa'


Kak Yong: syukran jazilan pada pihak sekolah atas jamuan Hari Raya tenpohari, memang best especially sate tu...buat adik-adik kasih dan sayang, gembira sangat dapat bertemu antum!

Friday, October 17, 2008

KBM SMK Bandar Baru Bangi

Bismillahirrahmanirraheem..

Pada hari selasa dan rabu yang lepas, bersamaan dengan 14 dan 15 Oktober 2008, team KBM KL telah kembali meneruskan langkahnya setelah bercuti hampir sebulan sempena meraikan Ramadhan yang tiba. Kali ni perserta adalah pelajar-pelajar tingkatan 4 dari SMK Bandar Baru Bangi. KBM diadakan di Masjid Al-Hasanah, B.B.B.

Uniknya KBM kali ni, para pengendali dan fasi yg hadir adalah paling sedikit berbanding KBM sebelum-sebelum ini memandangkan ianya diadakan pada hari bekerja. Antara fasi dan pengendali yg terlibat sepenuh masa ialah Abg Bai, Ummi ida, Kak Mia, Abg Ibrahim, Abg Ali, Abg dhany, Abg Najmi, Abg Ammar, Kak Zainab Husna dan Kak Aida. Serta dibantu oleh beberapa orang fasi dan pengendali lain yg telah datang membantu pada waktu-waktu kritikal iaitu Kak Teh, Kak Nina, Pak Kay, Pak Long, Abg Zam dan Abg2 Intisar. JZKK buat semua yg membantu dan mendoakan kejayaan KBM SMKBBB.

Slot KMKY, INTEAM, HIJRAH dan PERTEMUAN telah dikendalikan oleh Abg bai manakala slot MAM 1 dan MKMS oleh Ummi Ida dan MAM 2 pula dikendalikan oleh kak Nina dan Abg Zam. Sesi riadah untuk adik-adik kasih bersama dengan Kak Mia dan Kak Zainab manakala adik-adik sayang bersama Abg Dhany.

Alhamdulillah, kehadiran ibubapa amat menggalakkan pada slot MKMS walaupun pada awalnya pihak sekolah menjangkakan hanya sebahagian kecil sahaja ibubapa yang dapat hadir.

Kami bagi pihak team KBMKL mengucapkan ribuan terima kasih pada pihak sekolah yang telah bertungkus-lumus bagi memastikan program berjalan dengan lancar serta mana-mana pihak yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam menjayakan KBM SMKBBB ini. Moga Allah membalasnya setimpal dengan pengorbanan yang telah anda curahkan.

Fasi bersama adik-adik sayang

Fasi bersama adik-adik kasih

Macam2 fasi..

Gelagat fasi yg entah hape-hape.. ^_^


ok, sekian dulu..
Doakan kami utk KBM seterusnya esok dan lusa..
nantikan report SRI Al-Amin KL oleh kYong..hehe.


Yang agak lambat membuat report --> Kak Mia <--- (^_^")

Wednesday, October 8, 2008

Jemputan ke Majlis Raya Aidilfitri JDBJEMPUTAN KE MAJLIS

HARI RAYA AIDILFITRI

JIM DAERAH BATU


Dengan segala hormatnya menjemput:
Ahli Karisma Kuala Lumpur
Ahli Karisma IIC
Pengendali team KBM KL
Fasi-fasi KBM KL
Ahli-ahli JIM Daerah Batu


pada
11 Oktober 2008 (Sabtu)
11 Syawal 1429H


Masa
8.45 malam - 10.30 malam

Bertempat di
Dewan Orang Ramai
Taman Gombak
(Jalan ke Taman Melewar)

Semoga dengan kehadiran antum akan menyerikan majlis ini.

Wassalam.Kak Yong: sekadar menguar-uarkan...